COMUNA NOASTRA

Prezentare generala

Comuna Breaza este situata in vestul  judetului Buzau si are urmatorii vecini:

  • la Nord – comuna Tisau
  • la Vest – comuna Naieni
  • la Est – comuna Pietroasele
  • la Sud – comuna Sahateni

250px-Breaza_jud_Buzau

Comuna este situata pe versantul vestic al masivului Istrita, la aproximativ 30 de km de Municipiul Buzau. Are o intindere de 5004 ha, dintre care 287 ha intravilan. Satul Breaza este asezat in partea de nord a comunei intre satele Vispesti, Greceanca si Badeni. Satele comunei Breaza se insiruiesc de a lungul drumurilor DJ 103R, DJ 205, DC 188, DC147, DC 200 dupa cum urmeaza :

•la intrarea in satul Greceanca dinspre DN1, pana la iesirea spre comuna Pietroasele, DJ 103R.

•pe DJ 205 de la Biserica din centrul satului Greceanca si pana la iesirea din satul Valeanca spre comuna Sahateni sunt insiruite satele: Greceanca, Breaza, Vispesti si Valeanca.

•din DJ 103R , in dreptul podului Greceanca,incepe DC188 de-a lungul caruia se gaseste o parte a satului Greceanca si satul Badeni.

•din DJ 205 pornesc DC 147 si DC 200 de-a lungul carora se intinde o parte a satului Breaza

Scurt istoric

Comuna Breaza este atestata documentar din anul 1568 septembrie 5. Documentele de atestare ale comunei au fost scoase din arhivele manastirilor: Bradu, Mitropolia Tarii Romanesti, Radu Voda, Ciolanu, Sf. Ioan si “Dealu” fond arhivistic Nr.415/1835 mai 2. Cele mai vechi sate sunt: Badeni, Breaza si Vispesti. Aceste sate erau distincte. Satele Breaza si Vispesti au fost distincte inca de la infiintare o perioada de aproape 100 de ani si se accentueaza si se desavarseste in prima parte a celei de-a doua jumatati a secolului 19 devenind comune independente si de sine statatoare Breaza si Vispesti in baza legii administrative din anul 1962. Intre 1875-1876 comuna Vispesti s-a desfiintat unindu-se cu Breaza. In anul 1877 devine iar comuna independenta pana in toamna anului 1908, cand iar se desfiinteaza alipindu-se acum la comuna Naieni pana in anul 1925, cand devine iarasi independenta pana in anul 1950, cand se alipeste din nou la comuna Breaza unde se gaseste si astazi. Satul Badeni a apartinut si el o perioada de timp de Comuna Pietroasele dupa care s-a alipit de Greceanca iar din 1968 s-a integrat in Comuna Breaza. Satul Greceanca a fost sat de sine statator atestat documentar de prin secolul 16 de pe vremea domnitorilor Mihai Viteazu si Constantin Brancoveanu. Marturie a acestor documente sunt crucile de piatra care delimitau mosiile existente si astazi. Satul Greceanca a mai avut in componenta sa satul Broasca care in prezent apartine comunei Sahateni. Din 1968 satul Greceanca se alipeste la Comuna Breaza. Comuna Breaza cuprinde 5 sate : Breaza, Greceanca,Vispesti, Valeanca si Badeni.

Cai de comunicatie

Transportul se desfasoara pe drumuri judetene, comunale si satesti. Drumurile judetene insumeaza 9,5 km, drumurile comunale 14,8 km, iar drumurile satesti 31,8 km. Reteaua de drumuri comunale este asfaltata si pietruita, drumurile fiind in mare parte acceptabile avand in vedere faptul ca sunt in zona colinara si torentii formati in urma ploilor abundente degradeaza drumurile. Legatura cu drumul national 1B ,aflat la 5 km distanta ,se face prin intermediul drumului judetean 105R. Reteaua telefonica este de 18 km si se afla intr-o continua extindere. Acesteia i se adauga 12 km de cablu TV .